Sopivasti pari viikkoa sitten koulussa käsiteltiin elinpatologian kurssilla tyypillisimpiä umpierityssairauksia. Cushingista jäi mieleen painokkaasti kaksi asiaa:

1. muistakaa Homer Simpson - lihaksettomat raajat, pömppövatsa, kaljuuntuminen.
2. kliiniset oireet ovat kuin epäpyhä kolminaisuus: polyfagia, polydipsia, polyuria. Eli koira syö paljon, juo paljon, virtsaa paljon.

No. Meillä koiran raajojen lihastilanne on ihan kohtuullinen, vatsalinja on kauniisti vinttikoiramaiseen tapaan kuroutuva, eikä selkeää karvanlähtöäkään ole (paitsi etteivät takapuolen karvat ole vieläkään kasvaneet takaisin 4 kk sitten tehdyn kastraatioleikkauksen jälkeen, ja paitsi että kylkeen saa kyllä nyppimällä tehtyä kaljuja länttejä). Lisäksi koiralla on tosiaan äärimmäisen huono ruokahalu, eikä se ole taatusti käynyt vesikupillaan moneen viikkoon - eikä näin ollen virtsannutkaan paljoa (ennen kuin aloin juottamaan sille vettä ruiskulla muutamia desejä päivässä).

Ja niinpä päästään tilanteeseen, jossa omistaja takoo päätään säännöllisesti seinään spekuloidessaan, josko diagnoosi on sittenkään ihan oikea. Ja sitten saadaan aikaan näitä eilisiä paniikkipurkauksia.

Cushingin tauti on toiselta nimeltään Cushingin oireyhtymä, toisin sanoen kokoelma sekalaisia oireita - ja ilmeisesti muillekin endokrinopatioille on tyypillistä, että oireilu voi olla hyvinkin yksilöllistä. Periaatteessa ei kai siis pitäisi olla syytä huoleen, vaikka oppikirjamallilla ei mentäisikään. Mielenrauhani tueksi löysinkin taannoin mielenkiintoisen työkalun Cornellin yliopiston eläinlääketieteellisen korkeakoulun sivustolta: Consultant - A Diagnostic Support System for Veterinary Medicine. Voin siis syöttää sivulle valikoiman potilaani oireita, ja tietokanta sitten tarjoaa diffejä. Helppoa ja näppärää (ja kenties hieman epäammattimaista, mutta ilahduttaa keskenkasvuista opiskelijaa!).

Sieltä tarkisteltuna Jusan oireista hyperadrenokortismiin alias Cushingiin sopivat

"Abnormal behavior, aggression, changing habits; (Alopecia;) Anorexia; Back Atrophy; Decreased tearing, lacrimation; Disoriented; Dryness of skin or hair; Dullness; Enophthalmos; Exercise intolerance; Head, face, ears, jaw weakness, droop; Head, face, jaw tongue atrophy; Hindlimb lameness; Hyperesthesia; Mydriasis; Polyuria; Skin papules; Skin scales; Thin skin."

Parasta Cushingissa on se, miten paljon sitä oppii uutta ammattisanastoa.

Loppuun asti suomennettuna sama lista olisi "Epänormaali käyttäytyminen, aggressio, tapojen muuttuminen; (Karvanlähtö - sulkeissa, sillä onko sitä vai ei?;) Syömättömyys; Selän (lihasten?) surkastuminen; Vähentynyt kyynelnesteen eritys; Disorientoituminen (eikö tämä ole ihan riittävän suomea?); Ihon tai turkin kuivuus; Tylsyys; Silmien painuminen kuoppiinsa; Huono rasituksen sieto; Pään, kasvojen, korvien, leuan heikkous, roikottaminen; Pään, kasvojen, leuan, kielen surkastuminen; Takaraajojen...ei nyt välttämättä aina ontuminen, mutta heikkous, huonous; Aistiyliherkkyys; Silmän mustuaisten laajeneminen; Runsas virtsaaminen; Ihon näppylät; Suomuinen iho; Ohut iho."

Kaikkiaan oireita on tuonne listattu 73 - osa vastakkaisia, kuten anoreksia ja polyfagia, siis syömättömyys ja ahmiminen, tai yli- ja alipaino. Jusaan niistä täsmää 18 tai 19, karvanlähtönäkemyksistä riippuen. Lisäksi Consultantin listalta puuttuvat monessa muussa lähteessä Cushingiin liitetyt huono karvankasvu, komedot eli mustapäät (joita Jusalle on talven aikana tullut selkään) sekä "anxiety": rauhattomuus, levottomuus, tuskaisuus. Koira ravaa ympäri kämppää, eikä asetu sohvalle kuin erikseen käskettäessä.

Jusalla ei ole ollut aikoihin vatsavaivoja, mutta googletellessani kortisonin ja huonon ruokahalun yhteyttä löysin ensin muutaman ihmiskokemuksen kortisonin aiheuttamasta närästyksestä. Seuraavaksi löysin artikkelin, jonka mukaan myös koirien Cushingiin voi liittyä oksentelua ja närästystä, kyse ei olekaan siis vain suun kautta nautitun lääkkeen vaikutuksista - ja sitten parin mutkan kautta törmäsin omaan kommenttiini Tuulen koirien keskustelufoorumilla, närästysketjussa. Yllätyksekseni pääsinkin toteamaan, että olin tässä Hyvien Ruoansulatusvuosien aikana unohtanut Jusan närästysoireilut. Joihin kuuluu tuon vuonna 2010 kirjoittamani viestin mukaan mm. syömättömyys ja levoton ravaaminen ympäri kämppää. *facepalm*

Ehkä kokeillaan siis lisätä lääkearsenaaliin Antepsin. Pariksi päiväksi. Ei noin niin kuin muuten, mutta tänä aamuna Jusalle ei uponnut edes se lämmitetty Nature Diet. Eilisiltana sitä suvaittiin syödä vasta kun menin heittelemään siitä pieniä paloja lattialle., jostain syystä ne oli ihan ok käydä napsimassa suuhunsa, vaikka sama murkina lautaselta ei kiinnostanut tippaakaan. Tänä aamuna lattiatarjoilukin jäi kuitenkin puhdistustiimin eli kolmen muun koiran iloksi, Jusa itse söi taas vain sen naudanmahan lautasen reunalta. Tällä menolla siltä katoavat kaikki loputkin lihakset, puhumattakaan ongelmista ruuan kanssa annettavaan Vetoryliin liittyen.